Σκοτεινός τουρισμός…η ανερχόμενη τάση τουρισμού

Πηγή εικόνας : .abc.net.au

Η εποχή που ο ήλιος και η θάλασσα ήταν αυτό που ζητούσαμε στις διακοπές μας έχει πια ξεπεραστεί. Ο σκοτεινός τουρισμός αν και θεωρείται νέα μορφή τουρισμού, στην πραγματικότητα όλοι έχουμε υπάρξει “σκοτεινοί τουρίστες” . Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) κάποια στιγμή της ζωής μας επισκεφτήκαμε ένα τόπο καταστροφής, ένα μνημείο πεσόντων ή ένα νεκροταφείο. Βέβαια, η σύγχρονη τεχνολογία και η εξοικείωση μας με αυτή, βοήθησε στην ανάπτυξη αυτού του είδους του τουρισμού. Αλλά, τι ακριβώς είναι ο σκοτεινός τουρισμός;

Πηγή εικόνας : tornosnews.gr

Ορισμός σκοτεινού τουρισμού:

Ο σκοτεινός τουρισμός είναι μια μορφή θεματικού τουρισμού που ανήκει στη κατηγορία “τουρισμού ιδιαίτερων συμπεριφορών”. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι σκοτεινός τουρισμός είναι το ταξίδι σε μέρη που τα έχει στιγματίσει ο θάνατος, ο ανθρώπινος πόνος, η θλίψη, η βία ή η καταστροφή.

Γενικά, όσα μέρη του κόσμου καλύπτονται από μια “σκοτεινή αύρα”όπως πεδία μαχών, φυλακές, τοποθεσίες μαζικών εκτελέσεων, δολοφονιών ή αυτοκτονιών, δέχονται μια αυξανόμενη συρροή τουριστών με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις χώρες αυτές.

Πηγή εικόνας : s.nbst.gr

Η πρώτη μας επαφή με το σκοτεινό

Οι ιστορίες με φαντάσματα που μέχρι σήμερα μας συναρπάζει, το κυνήγι μαγισσών και οτιδήποτε περιέχει το στοιχείο του εξωπραγματικού, του δραματικού ή του μεταφυσικού γοήτευε τους ανθρώπους. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις αποτελούσε πηγή έκφρασης των συναισθημάτων των λαών. Μέσα από θρύλους, παραδόσεις, τραγούδια αλλά και παραμύθια μεγάλωσαν και μεγαλώνουν πολλές γενιές. Στα παιδικά παραμύθια βλέπουμε πως επικρατεί το στοιχείο του φόβου.

Σε όσα παραμύθια μπορώ να σκεφτώ, υπάρχει ένας “κακός” χαρακτήρας που βάζει εμπόδια σε άλλους, που βασανίζει τους ήρωες ή προκαλεί διάφορα προβλήματα. Με όλα αυτά όμως, τα παιδιά γοητεύονται ίσως επειδή το νιώθουν σαν μια διαδικασία όπου στο τέλος το καλό εξουδετερώνει το κακό.

Όπως είχε πει και ο Φρόιντ “Οι μεγάλοι είναι αυτοί που φοβούνται τα τρομακτικά παραμύθια. Τα παιδιά τα λατρεύουν”.

Πηγή εικόνας : i0.wp.com

Προφίλ σκοτεινού τουρίστα

Ο σκοτεινός τουρισμός εμφανίζεται με διάφορες παραλλαγές. Μερικοί τουρίστες ζητάνε την “κάθαρση” ψάχνοντας για απαντήσεις από μια ανάμνηση η οποία εξασθενεί. Οι πιο πολλοί συμπονούν τα θύματα και προσπαθούν να καταλάβουν τα κίνητρα του δράστη. Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με σοβαρότητα μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και προσπαθούν να μην επαναληφθούν ξανά.

Βέβαια, υπάρχουν και οι τουρίστες που νιώθουν ικανοποίηση βλέποντας κάτι θλιβερό ή μακάβριο καθώς τα επισκέπτονται για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Ας μη ξεχνάμε και αυτούς που μέσα από αυτά τα γεγονότα αντιλαμβάνονται πως η ζωή είναι μικρή και πόσο εύκολα μπορούν να χάσουν τη ζωή τους.

Μερικοί βέβαια, επισκέπτονται τις περιοχές αυτές λόγω επαγγέλματος όπως οι ιστορικοί, γενεαλόγοι ή ερευνητές. Φυσικά, σε όποια από αυτή την κατηγορία και να ανήκετε, δεν υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας δεοντολογίας αλλά ούτε και κανόνες για το πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους τόπους.

Πηγή εικόνας: im1.7job.gr

ΜΜΕ και σκοτεινός τουρισμός

Σίγουρα τα ΜΜΕ προωθούν αλλά και βοηθούν στην ανάπτυξη του σκοτεινού τουρισμού. Η προβολή κάποιού θέματος, τα χρώματα, ο ήχος και η εικόνα προκαλούν αλλά και καθηλώνουν τον θεατή. Πόσες φορές δεν είδαμε κάποιο τραγικό γεγονός ή καταστροφή που ο παρουσιαστής δεν αρκέστηκε απλά να αναφερθεί στο γεγονός ενημερωτικά αλλά το ανέλυσε;

Πολλές φορές μάλιστα αφιερωνόταν ολόκληρη εκπομπή προβάλλοντας μαρτυρίες ενώ υπήρχαν ειδικοί ώστε να αναλύσουν εκτενέστερα τα γεγονότα. Καθώς βλέπει ο μελλοντικός τουρίστας τέτοια θέματα, νιώθει την ανάγκη να ταυτιστεί με το γεγονός, να ζήσει τη θλίψη, να παράσχει βοήθεια ή και να εξακριβώσει την αλήθεια του γεγονότος ή απλά από περιέργεια.

Πηγή εικόνας: snoopit24.files.wordpress.com

Οφέλη από τον σκοτεινό τουρισμό

Ο τουρισμός είναι από τους πιο δυναμικούς τομείς στην οικονομία των κρατών. Με τον τρόπο αυτό, βοηθούνται περιοχές που υπό άλλες συνθήκες θα ερήμωναν και σταδιακά θα εγκαταλείπονταν οριστικά από τους κατοίκους της (πχ νησιά, ορεινά χωριά).

Σχετικά με τον σκοτεινό τουρισμό ίσως οι χώρες που επιλέγουν να τον αναδείξουν έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ την οικονομική στήριξη των τουριστών. Μέρη που ήταν άγνωστα και δεν περιλαμβανόταν στις λίστες με τα πιο διάσημα μέρη διακοπών, άρχισαν να αποκτούν ενδιαφέρον. Σε αυτό το είδος τουρισμού βρήκαν πολλές χώρες τον τρόπο να κάνουν γνωστή την ιστορία τους και να ενισχύσουν την οικονομία τους.

Οι ιστοσελίδες που προσφέρουν “ταξιδιωτικές” τουριστικές εμπειρίες καθημερινά γεμίζουν από νέους που ψάχνουν για νέες συναρπαστικές εμπειρίες. Οι σύγχρονες τουριστικές επιχειρήσεις βρήκαν τον ιδανικό σύμμαχο ώστε να αναπτυχθούν οικονομικά αλλά και να επιμηκύνουν τη τουριστική περίοδο.

Σταδιακά, όλο και περισσότερες χώρες συνδυάζουν αυτή τη μορφή τουρισμού με ήδη υπάρχουσες όπως ο ιστορικός, ο θρησκευτικός ή ο ιατρικός δημιουργώντας έτσι κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Είδη σκοτεινού τουρισμού

Τα είδη που ανήκουν στον σκοτεινό τουρισμό είναι:

 • 1. Ο τουρισμός αυτοκτονίας
 • 2. Τουρισμός καταστροφής
 • 3. Τουρισμός νεκροταφείων
 • 4. Τουρισμός ολοκαυτώματος
 • 5. Τουρισμός πεδίων μαχών
 • 6. Τουρισμός σκλαβιάς
 • 7. Τουρισμός φτώχειας
 • 8. Τουρισμός φυλακών

Έχετε ταξιδέψει ποτέ ως “σκοτεινοί” τουρίστες; Αν ναι, που πήγατε και πως ήταν η εμπειρία σας; Γνωρίζετε μήπως αν στην Ελλάδα υπάρχουν κάποια τέτοια μέρη που αναπτύσσεται ή μπορεί να αναπτυχθεί τέτοιου είδους τουρισμός; Πείτε μας στα σχόλια και ίσως να τα δείτε σε επόμενο άρθρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

3 Σχόλια

 1. Ο/Η Νίκη Πυργιωτάκη λέει:

  Καλησπέρα! Πιστεύω ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν μέρη όπου μπορεί να κάνει κάποιος σκοτεινό τουρισμό. Προτείνω ορισμένα:
  1) Σπίνα Λόγκα, το νησί των λεπρών στην Κρήτη.
  2)”Κακό φαράγγι”, το φαράγγι που βρίσκεται στην Παλαιόχωρα Κυθήρων. Εκεί ο Μπαρμπαρόσα σφάγιασε 3.000 περίπου Χριστιανούς καταστρέφοντας μια πόλη που οι ντόπιοι είχαν χτίσει μέσα στο φαράγγι ελπίζοντας να σωθούν. Ο απότομος γκρεμός που ανοίγεται κάτω από τα πόδια σου σε συνδυασμό με την ιστορία του μέρους και με τις μισοσβησμένες τοιχογραφίες των αγίων στις γκρεμισμένες εκκλησίες δίνουν την εντύπωση ότι το μέρος είναι στοιχειωμένο (μιλάω απο προσωπική πείρα)
  Βλ. και σχετικό άρθρο στη “μηχανή του χρόνου”.
  3) Θα μπορούσα να αναφέρω επίσης τη συνοικία Χάρμαινα της Άμφισσας, όπου βρίσκονταν τα παλιά βυρσοδεψεία. Η παράδοση μιλάει για το στοιχειό της Χάρμαινας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την αυτοκτονία ενός νέου. Ένας ντόπιος ωστόσο μου εξήγησε πως η εξήγηση του φαινομένου είναι αρκετά πιο πεζή. Το στοιχειό ήταν ,λέει, επινόηση των εργατών στα βυρσοδεψεία για να τρομάζουν τον κόσμο και να μην κυκλοφορεί κανείς στη γειτονιά και κλέψει τα δέρματα. Η παράδοση για τον ερωτευμένο νέο που αυτοκτόνησε όταν πέθανε η κοπέλα του είναι νεότερη. Παρ΄ ολα αυτά το παραπάνω παραμύθι έχει διαδοθεί και κάθε χρόνο γιορτάζεται στη συνοικία της Χάρμαινας το καρναβάλι με έναν ιδιαίτερο σκοτεινό και γκόθικ χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ντόπιο που μου εξήγησε την ιστορία, το καρναβάλι έχει συνδεθεί με παγανιστικά στοιχεία.
  Ελπίζω να σας έδωσα έμπνευση για το επόμενο άρθρο σας.
  Καλή συνέχεια!

 2. Ο/Η Valentina Zampioglou λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου έδωσες αλλά και για τον χρόνο που αφιέρωσες για να γράψεις το κείμενο. Μου έδωσες πολύ καλές ιδέες και σίγουρα θα τις δεις σε επόμενα άρθρα.

 1. 21 Ιουνίου, 2019

  […] μιλήσαμε για την νέα ανερχόμενη τάση τουρισμού, τον σκοτεινό τουρισμό. Στο άρθρο αυτό, θα μιλήσουμε για τη Σπιναλόγκα που […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Don`t copy text!